Pagrindinės medžio tvarkymo technologijos

Medžio supirkimasKiekvienas geras medžio centras gali pasiūlyti įvairių rūšių medienos ir jos gaminių. Lietuvoje yra tikrai daug skirtingų rūšių medienos žaliavų, iš kurių, žinoma, daugiausiai yra pušies ir eglės – spygliuočių. Tačiau yra ir retesnių medienos pasirinkimų. Aptarkime pagrindines medienos rūšis bei jų ypatybes.

Spygliuočių mediena

Žinoma, kaip minėjome, būtent šios medienos lietuviškas medžio centras turės daugiausiai. Apskritai pasaulyje spygliuočių mediena laikoma minkštąja mediena, tačiau ji plačiau yra gaunama tik iš eglių, pušų ir kitų spygliuočių. Kadangi ji yra gana minkšta, todėl ją ir paruošti naudoti yra lengviau. Dėl šios priežasties ji puikiai tinka ir karkasinių namų statybai. Vertėtų pasakyti, kad dėl estetinių priežasčių pranašesnė būtų lapuočių mediena. Kaip galima įsivaizduoti, spygliuočių mediena yra minkštesnė, nes puresnė. Taigi, įvairiems parazitams yra lengviau įsikurti ne tokioje tankioje mediena. Štai dėl ko kai kada ji gali būti ir išėsta vabalų ar kitaip pažeista. Todėl, kai ji naudojama būtent apdailai, reikėtų atidžiau rinktis pušies ar eglės lentas. Europoje yra populiarios tokios spygliuočių medienos rūšys kaip Libaninis kedras, europinis maumedis, paprastoji pušis, europinis kėnis, paprastoji eglė, europinis kukmedis. Kitur auga tokie spygliuočiau, naudojami medienos pramonėje, kaip didžioji pocūgė, lenktašakė auraukarija, brazilinė araukarija, pelkinė pušis (Lietuvoje neauga), geltonoji pušis, kiparisinis dakridis, visžalė sekvoja, ežinė pušis, kaliforninė cūga, didžioji tuja, veimutinė pušis.

Vidutinio kietumo lapuočių mediena

Lapuočių rūšių yra labai daug, tačiau juos galima skirstyti pagal tai, kurie yra vidutinio kietumo, o kurie kietesni. Vidutinio kietumo medžiai auga toliau nuo atogrąžų, o atogrąžų platumose auga kietesni augalai. Visos lapuočių medienos rūšys yra gana skirtingos, jos skiriasi savo savybėmis ir spalvomis. Tačiau apskritai jos būna sunkesnės, kietesnės negu spygliuočių medis. Tą galima pajusti pakilnojus, pavyzdžiui, pušinę kėdę ir ąžuolinę, o ką jau kalbėti apie obels medienos kėdę. Pastaroji bus išvis kieta. Lietuvoje yra tokių medžių kaip beržai, kaštanai, skroblai, obelys, alksniai, ąžuolai, liepos, klevai, gluosniai, uosiai ir kiti.

Atogrąžų miškų mediena

Ši mediena yra reta ir tapusi jautria tema pasaulyje, kadangi jau dabar yra iškirsta per daug atogrąžų miškų. Be to, jų medienos dirbinių rečiau gausime mūsų šalyse. Tad nuvykus į šiltus kraštus, kone kaip suvenyrą galima parsivežti medienos dirbinį. Įvairūs skirtingi medienos dirbiniai taip pat gali būti skirtingų spalvų, turėti skirtingus raštus.

Palikite atsiliepimą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *